BERJIMAT

Model : Saudara Ehwan dan Saudara Junaidon

(gambar dan cerita surat khabar tak ada kaitan langsung, sekadar hiasan)

 

Pertama sekali aku nak ucap terima kasih kepada 2 orang model tidak berbayar ini yang sudi menjayakan photo shoot di CIMB BANK UKM. Hahaha, terima kasih kepada pihak Bank atas tajaan poster belakang itu (tak perlu pun ditaja, ada di luar bank)

Apakah masalah mahasiswa bila tiba hujung semester? Peperiksaan dan juga DUUUUIIIIITTTT… Betul x? Siapa setuju, sila angkat kaki anda ketika sedang membaca entry ini. Siapa tidak setuju sila angkat tangan. Dan kepada yang tidak memberi respon,  tak payah baca entry ini. Hahaha.

Motif gambar itu hanyalah untuk mengingatkan semua, termasuklah aku untuk sentiasa berjimat di awal semester, bagi mengelakkan masalah tidak cukup wang menghantui kita. Nanti takut-takut ada yang sanggup jadi ‘tukang urut’ pula (tapi macam best juga, 200-300 ringgit sehari,haha) Jangan salah tafsir ye…

Gunakanlah wang tajaan (KPM, JPA, SHELL, PETRONAS, DLL) dan pinjaman (PTPTN) tu dengan sebaiknya. Janganlah boros (sekali sekala ok!!!). Kepada budak-budak perempuan jangan asyik nak beli baju dan kasut saja, (setiap kali nak date beli baru, opppsss sori)

Kepada yang mempunyai saraan tetap dari tabung PAMA anda, bersyukurlah. Ramai yang mungkin tidak sebaik nasib anda.