HARI KEDUA

Ditulis tatkala semua orang senang lena dibuai mimpi asmara, eh bukan mimpi indah. Aku tak boleh tidur, hanya 2 jam lena dan aku terjaga. Mungkin kerana rindu? (pada siapa) Mungkin kerana lapar? (yeke) Atau mungkin kerana risau peperiksaan? (macam tak saja) Apa lagi, menulis jom.

Hari ini adalah exam hari kedua dengan paper yang kedua. Paper hubungan insan. Ini adalah subjek umum yang perlu setiap pelajar UKM ambil sepanjang pengajian mereka. Ada 3 U yang perlu dilangsaikan pelajar. Paper hubungan insan adalah subjek untuk U2 (3 unit)

Ada beberapa perkara yang aku nak kongsi dengan semua pasal subjek ini, benda yang agak menariklah. Seperti biasa berikut adalah gambar nota yang telah dipendekkan dan juga nota-nota kuliah yang hanya perlu untuk di ‘print out’ kerana nota boleh diambil dari pensyarah. Walaupun disarankan membeli beberapa buah buku, tapi aku tak beli (kejammmm)

Buku nota dan segala nota yang telah diringkaskan

Apa yang pelik, kelas ini menggunakan konsep penghulu dan penghuluwati (representative of class). Apa lagi, dek kerana aku ni yang paling comel, haruslah semua orang nampak aku dan telah memilih aku sebagai penghulunya (perasan gila,hahaha).

Apa tugas aku??? Memandangkan pensyarah ini agak buta komputer dan juga barang-barang teknologi, jadi akulah orang yang akan menyiapkan dewan kuliah untuknya mengajar. Asal ada saja masalah, “Anuar mana? Tolong saya!!!” Maka akan turunlah sang perwira ini ke medan perang. Hahaha

Apa lagi yang menarik ye, pasal subjek ni??? Ha, pasal pensyarahnya yang terlalu baik ini. Cara mengajar, dan berinteraksi dengan pelajar memang sangat baik. Sehinggakan waktu dia menegur satu kumpulan yang salah mempersembahkan kerja mereka juga menyebabkan seluruh kelas diam membisu. Baguslah, kalau tidak bising sangat kelas, nanti penghulu tulis nama baru tahu. Hahaha

Dan kenangan terindah subjek ini adalah, aku kena buat persiapan presentation kajian yang dah dibuat secara berkumpulan seorang diri. Hampeh betul, sebab semua kawan-kawan @ group member balik kampung. Macam orang gila aku kena siapkan dalam masa 3 hari. Kena analisa, kena simpulkan dan kena buat power point presentation. Nasib baik, diorang semua cover balik dan tak bagi aku buat report. Hahaha (pandai diorang pujuk aku)

Memang bestlah subjek ini, harapnya aku dapatlah ‘A’ untuk subjek ni (orientasi peperiksaan sangat). Aminn… Jangan lupa doakan kejayaan aku untuk subjek ini.

p/s : Subjek ZZZT2223 (hubungan insan) tarikh peperiksaan 29/04/2008 di dewan peperiksaan Kompleks Tun Abdullah Salleh jam 0830. No meja 683. Doakan kita semua berjaya.