TRAGEDI

Pulang kerumah tempoh hari sedikit memberikan pengalaman kepada diriku. Hari yang dimulakan dengan sedikit kemalangan kecil yang menimpa seorang alumni dengan kereta barunya di kawasan tempat letak kenderaan di stesen komuter UKM. Aku yang boleh dikatakan lewat 15 saat untuk membantu hanya mampu merasa terkilan akibat kejadian itu. Niat membantu yang telah difikirkan tidak sempat dilaksanakan.

Setibanya di seremban untuk menaiki bas pulang ke tampin, satu lagi kejadian menimpa. Bas yang aku naik hampir untuk mengalami kemalangan. Akibat daripada brake yang dilakukan oleh pemandu secara tiba-tiba, telah menyebabkan lutut kanan aku yang sedia cedera bertambah cedera. Namun, tiba dirumah kaki yang sedikit terhencut-hencut itu didiamkan saja dari pengetahuan semua orang. Takut emak aku bimbang. Bengkaknya? Siapa yang pernah tengok kakiku yang sakit pasti dapat bayangkan betapa bertambah bengkaknya. Sakit? Pendamkan saja.

Ketika pulang dari tampin menaiki bas lagi untuk ke kawasan perumahan aku, hampir terlepas perhentian akibat aku tiba-tiba berkhayal dalam bas. Nasib baik tidak berapa jauh bas itu terlajak. Kalau tidak mengengkeh aku berjalan.

Berkesempatan bertemu rakan-rakan lama di tempat futsal kawasan perumahan, ada pula bunyi-bunyi sumbang mengatakan aku semakin sombong kerana tidak banyak berbual dengan mereka. Aku lebih banyak diam dan bukan seperti yang mereka kenal. Maaflah kawan-kawan semua, bukan sombong cuma kadangkala manusia perlu juga untuk diam bagi bermuhasabah dan memerhati.

Malam pada hari yang sama, aku berkesempatan untuk berjalan ke pekan Tampin dengan menaiki motor seorang diri (merempit, melepas tekanan hahaha). Dalam perjalanan pulang, setelah aku keluar satu persimpangan, di belakang aku hampir juga berlaku kemalangan. Aku hanya cepat 5 saat dari waktu kejadian. (bahaya accident tanpa lesen).

Sesampai dirumah, jiran aku pula bercerita yang dia terlibat dengan kawasan kemalangan yang berlaku. Penumpang motor itu dengarnya patah bahu dan dibawa ke hospital. Aku yang baru balik dari berjalan, senyap saja. Tidak mahu sesiapa risau. hehehe.

Hari Jumaat yang penuh dengan tragedi. Bersyukur, kejadian itu tidak menimpa aku. Cuma sakit kaki yang dialami masih terasa. Senyumlah kerana ianya penawar segala kedukaan.

Advertisement
« »

4 Respons

  1. Aish… banyak sangat tragedi nih…. syukur takda pape….

  2. dugaan…. semoga lebih berhati-hati

  3. pjoyz >>>alhamdullillah

    budak epal >>>insyaallah

  4. semua yang berlaku ader hikmah.. moga jgn tersesat arah..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: