NUAR & CO PRIVATE INVESTIGATOR

Tajuk tidak ada kena mengena  dengan permulaan entry ini. Hahahaha

Aku baru sudah menghadapi dua kertas peperiksaan matematik yang agak sukar lebih-lebih lagi kertas KAEDAH BERANGKA. Soalan yang tidak terjangka dan semua rakanku mengeluh (kalau diorang mengeluh, aku apatah lagi). REDHA… Satu lagi kertas Statistik II.

Kertas yang seterusnya adalah seminggu dari sekarang. Jadi dengan sedikit renggang masa yang ada aku menulislah sedikit entry buat semua. Ada banyak benda yang terjadi kepada aku sepanjang minggu ini. Sedih, hiba, suka dan duka memang menjadi rencah. Namun semuanya aku hadapi dengan sedikit senyuman.

Jadi dek kerana ada masa-masa aku peruntukan, maka terciptalah satu impian dan angan-angan. Membuka syarikat penyiasatan persendirian. Hahaha.

Semalam tercetusnya idea ini untuk membina sebuah firma penyiasatan bagi menyelongkar setiap masalah yang aku hadapi. Hahahaha. Aku tuan punya firma dibantu oleh setiausaha Amira Suriati (siap letak nama penuh)

Ada 1 kes telah pun terbukti benar. Hahaha.  Lepas itu ada lagi, yang ini aku siasat sendiri. Malas nak libatkan s/u. Hahaha. Biarlah aku meyiasat siapakah MR. MUDDLE yang memberi komen ‘bernas’ kepada aku sebelum ini.(walaupun komen tak ada kena mengena dengan entry)

Menurut komennya, dia tidak faham bagaimana aku boleh menjadi pendebat.(adakah dia nak kata aku memang tak sesuai jadi pendebat atau mengutuk aku pendebat yang bodoh berdebat, mungkin dia hebat kot) Aku memanglah tidak hebat, tapi ‘bolehlah’ melakukan kerja-kerja menyingkap dan mengungkap setiap perkara untuk dianalisis kemudian diakhirnya aku akan mendapat resolusi siapakah MR. MUDDLE. (melakssanakan tugas sebagai orang ketiga)Tambahan, dia juga begitu tidak faham dengan tindakan aku menenangkan diri aku sendiri.(Katanya tidak rasional kerana aku yang marah kemudian aku yang tenangkan diri sendiri) Satu persoalan untuk semua, kalau bukan kita tenangkan diri kita, siapa lagi ek?.Aku rasa semua ada jawapannya. Biar aku mulakan analisis begini.

Pertama, aku menilai gaya bahasa yang digunakan dalam komen tersebut. Maka aku jumpa 2 frasa ‘yang macam pernah kudengar’. Frasa pertama adalah frasa “Kalau la…” dan juga frasa “JIJIK LAH” (aku siap boleh bayangkan gaya frasa itu disebut dengan gerak tangan, nada suara dan bahasa badannya. Maka aku dapat tahu siapakah itu. Mungkin tidak cukup kata anda, mari kita tambahkan fakta kes.

Tidak cukup dengan itu, tahukah anda setiap komen yang anda hantar kepada saya mempunyai IP Address. Maka setelah meninjau kembali, tahukah anda (pergh banyak kali guna ni) saya dapat melihat bagaimana pangkal IP Address itu sama dengan saya. Ini bermakna MR. MUDDLE merupakan seorang yang tinggal satu kawasan dengan saya. Maka saya tahu siapa MR. MUDDLE.

Ada lagi sebenarnya, tapi malas nak letak dan bagitahu, kantoi pula nanti. Sebab, atas nasihat seorang sahabat yang bernama KAK DAA, beliau menasihati agar setiap perkara itu tidak kita hebohkan dan beritahu kepada khalayak. Maka saya dengan rasa tenangnya merahsiakan nama sebenar MR. MUDDLE. Biarlah hanya ALLAH, saya dan dia yang mengetahuinya. Jika ikutkan hati, semua orang dah tahu siapa kah MR. MUDDLE.

Selesai analisis kita masuk kesesi penggulungan, saya akan ceritakan bahawa saya bukanlah seorang pendebat yang hebat tapi cukuplah sekadar melaksanakan tanggungjawab dan peranannya. Maka saya dapatlah simpulkan, saya tahu siapa ANDA (MR. MUDDLE) Namun tidak mengapa, saya dengan rasa rendah diri, memohon maaf kepada MR. MUDDLE jika ada terkasar bahasa, tersentuh hati sensitifmu dan sebagainya (setahu aku tidak). Bukan berlagak baik, namun malas nak kecohkan keadaan.

p/s : Harapnya tidaklah ada lagi tulisan-tulisan komen sumbang dalam blog aku. Aku pun dah malas nak menulis gaya ala-ala debat. Hahaha. Oklah, adios amigos sontos.

21 Respons

  1. takpe..tak mati dek keji, tak hidup dek puji..

  2. jijik lah..ishk..jijik jijik…..kehkehkeh..syam ada kete baru…die kata nak bawak kita jalan2 sampai amerika ngan kete die…hahaha memandai je aku ni

  3. Aku rasa dia nak mengeji ko macam kitorg mengeji sayang ko. Tapi malangnya dia x sehebat kitorg. Over pulak dia mengeji sampai menyakitkan hati. Kitorg mengeji ko x sakit ati kan nuar? hehehehe

  4. ngahaha..
    rasa teruja kejap jd setiausaha..
    terasa pengorbananku dihargai…
    tibaa jaaaaa!
    ahax!

    jajap..
    motip entri siap ngan gulung kes…
    nk replace tempat kak da jd fez spikir kah?
    lalalala~

  5. keh3…
    IP add…ecece…not bad..
    sepanjang tu aku nmpk IP add je..lol

  6. nur>>> oh yeke? slah ek.Malu2..hehehe.aku bukan bdk comp industry cam ko

    mira >>>skang kan banyak debat 3rd speaker leh gulung, tgh berlatih.hahaha

    pjoyz >>>tuelah sbbnya aku syg korang, aku benci dia. Hahaha

    paan >>> Amerika? ckuplah ke rumah ko makan sarapan dan megi. Hahah

    jijah >>>betul2 (gaya upin-ipin)

  7. “I cannot give you the formula for success, but I can give you the formula for failure which is: Try to please everybody.”
    ~ Herbert Bayard Swope ~

    Titipan buat renungan… Renung2kan dan selamat beramal! ;-p Moga kehidupan selepas ini lebih baik dari hari2 semalammu… sahabat!

  8. aku nak bawak ko, pyjoyz n paan ke Belanda (tempat yang diidam oleh Paan) hahahahaha

  9. teruja sebentar dengan analisis abg nuar yang merungkai akhirnya Mr Muddle (igt mr noodle).

    byk bnd perlu difikirkan semasa exam …sempat jugak merungkai “orang misteri”

  10. Wah, bleh jadi detektif conan nih:D

  11. nuar tontanlah “TANTE GAKUEN Q” ( cite Jepun..tp kene dbeli CD la…)…anda pasti bole jadi detektif yg hebat..hahah..

  12. Tahniah..anda memang detektif yang hebat!!

    1.) Dalam komen aku rasanya tak de pun ayat “Kalau la..”..aku rasa aku guna ” Kata la…” – dah bercanggah dah ni aku rasa…

    2.) Dlam setiap pangkal IP addressdi Malaysia, satu Malaysia menggunakan pangkal yang sama. – fakta drp MCMC

    Aeron..aeron…ko ni cepat melatah la.. better u focus on your study drp ko menyisat siapa aku. Y dont u take it in positive site?daaa..

  13. kirana >>>terima kasih

    belanda>>> sat aku g wat pasport dulu

    suhaimi >>> ala analisis kejap jer, bukan lama pun

    am >>>minat giler citer tue

    sarah >>>alamak, belanja boleh?

    muddlle >>> Kesilapan itu, hanya untuk perangkap kau. Tentang ip add tue jgn ‘propa fakta’ semua orang tau hakikat ip itu berbeza. Hahha. Tak pelah, jom study!!! untuk dapat 3.79!!!

  14. As far as I’m concerned, each computer on the internet has a unique address called the Internet Protocol Address. IP Add is what distinguished a computer from all other computers. This property of being unique makes it easy to find a specific computer using the IP Add. It’s true that every computer in Malaysia have the same first part of the IP Add but the remaining 3 parts of the IP Add are different for each of them (you do know that the IP Add has 4 parts right?). Where each part different represents different information of the computer such as its geographical information.
    Perhaps you should have broadened your reading materials.

  15. nur >>>thanx 4 da info kay!!!

  16. Tambahan untuk IP address Nuar. Yang Nur cakap tu betul dah. Biasanya kalau kat dalam universiti, pihak universiti akan create IP address khas untuk bezakan dengan IP address Malaysia. Dan kalau dia dari blok yang sama dengan ko, nombor IP 3 part di hadapan biasanya akan sama dengan ko. Contoh kalau IP ko 172.25.269.42, 3 part IP dihadapan biasanya akan sama. part 4 je akan berbeza. contoh kemungkinan IP dia ialah 172.25.269.186. begitulah penerangan nya. sebab IP part 4 tu boleh jadi sebarang nombor antara 1 – 254.

  17. pjoyz >>> Itulah maksud aku kalau kita berada dalam U. Thanx sgt2 4 da info!!!

  18. All in all, where ever u are, the last part of your IP Add is unique. Hence, the authorities can track you no matter how good u are as a hacker or just a blogger.

  19. ma**k(gitu terus tuduh la)@Mr Muggle,muddle whateva@nuar@ Aeron…how are you..?

    Well, i was laughing at my arse, reading those stupid pathetic comments from ya (very the high school and immatured)..It’s like you are in serious pshyc problem, well before this atas jase baek seorang insan yang kemungkinan besar bernama Abd. malik Kamarudin..i’ve got hammered by everyone for having my account in a created G4M account from my frenster..

    So, I know how does it feel for anuar when he’s shattered in this mess…well, not to warn ya, but somehow for bad fuxxing ppl like you, trust me when you wanna find a job you will have a big problem..and you never can sleep well unless you go and apologize, simple..? aite..?

    well if you really wanna bang anuar, go ahead shoot it, use your own name..stabbing back, duh, old rotten bitch trick..i think you are raised by a very uneducated promiscuos mother cause like it or not, your action reflect your mother’s fucxhole…no offense…

    Anuar, don’t let this things bothers you, be strong dude…concentrate on exams and royal..well, see ya soon..?

  20. aria >>> ganasnya komen, tak apelah aria. I ok jer… Nyway thanx ok..

  21. May ayam..harusla hmaintain diVa..motif lyte2..kris dayanti…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: